Chronische pijn

Wat is pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het lichaam geeft aan dat er iets niet in orde is. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, zoals een verwonding of een infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Als pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische pijn. Vaak zijn er meerdere redenen waarom pijn niet overgaat. Dit is in iedere situatie anders. Het is dan ook belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie. 


Gevolgen van chronische pijn 

Chronische pijn is allereerst heel vervelend om te moeten ervaren. Daarnaast heeft het impact op de kwaliteit van leven. Het kan zijn dat je bepaalde bewegingen en zelfs sociale situaties uit de weg gaat vanwege de pijn. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn niet vol te houden is. De pijn kan soms zelfs de controle over je leven overnemen. Dit kan leiden tot grote frustratie en onzekerheid. 

De behandeling

Allereerst brengen we de oorzaak en de gevolgen van de pijn in kaart. Vervolgens gaan we aan de slag met fysieke en mentale oefeningen die zijn afgestemd op jouw situatie. We stellen haalbare doelen die bijdragen aan jouw welzijn. Stapsgewijs daag ik je uit om, door middel van opdrachten en oefeningen, je doelen uit te breiden. 

We kijken vooral naar wat wél kan en gaan met een positieve insteek aan de slag. Zodat jij weer grip krijgt op je leven en niet de pijn bepaalt wat je wel en niet doet. Tevens gaan we in op hoe pijn werkt in het lichaam. Kennis van de werking van het zenuwstelsel en de hersenen biedt inzicht in het lichaamsproces rondom pijn en geeft handvatten om de pijn op te vangen.

unsplash