Ademen is zo vanzelfsprekend dat we er meestal niet bij stil staan. Totdat we er last van krijgen, bijvoorbeeld als gevolg van benauwdheid, duizeligheid, pijn op de borst, hyperventilatie, angst- of paniekklachten. Maar ook allergieën, restklachten van Covid-19, of een longziekte als astma of COPD, kunnen ervoor zorgen dat je ademhaling niet optimaal verloopt. Tevens kunnen we oppervlakkiger gaan ademhalen in stressvolle periodes. Als de ademhaling verstoord is, kan dit leiden tot verschillende klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spanningsklachten.
Als iets vanzelfsprekends niet meer vanzelf gaat, worden we ons ervan bewust. Het risico bestaat dat we intensief op het proces van ademhalen gaan letten. Dat werkt helaas averechts en kan de klachten in stand houden en zelfs verergeren: je belandt in een vicieuze cirkel. Ik kan je helpen om deze te doorbreken.
De behandeling
Met ademtherapie kom je letterlijk en figuurlijk weer op adem. We kijken naar je ademhaling en naar je houding en bewegingen in relatie tot de ademhaling. Ook kijken we naar patronen en factoren die jouw ademhaling mogelijk in de weg staan. Met verschillende technieken die bij jouw situatie passen, optimaliseren we de ademhaling. Zodat je deze zelf weer in goede banen kunt leiden.
Samen onderzoeken we onder andere onderstaande factoren:
Deze informatie geeft inzicht in je situatie en gedrag in relatie tot de ademhaling. Je adem reageert namelijk altijd op bepaalde invloeden, zoals emoties. Zodra je je bewust bent van bepalende factoren en jouw reactie hierop, kun je met wat tips zelf aan de slag om je ademhaling te verbeteren.
Een optimale ademhaling resulteert in meer rust en energie. Je voelt je simpelweg fitter en krachtiger, en er ontstaat een betere balans in je leven. De suboptimale ademhaling kun je zien als een signaal van het lichaam, waarmee het aangeeft dat je niet helemaal in balans bent. Zodra je je ademhaling herstelt, zul je je in algemene zin beter voelen.
©Jessica van Eendenburg | Alle rechten voorbehouden